Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Nastavení soukromí a cookies

Souhlasem se sdílením dat nám poskytnete informace, které potřebujeme pro zlepšování, analýzu a marketing napříč těmito webovými stránkami. Dále souhlasíte s předáním údajů třetím stranám a mimo EU. Prohlašujeme, že Vámi poskytnuté informace jsou zabezpečeny proti zneužití.

Dejte nám prosím vědět, která data nám a našim partnerům dovolíte zpracovat.


Technická data

Trvale zapnuto

Webové stránky potřebují technická data pro správné fungování. Bez těchto dat by nebylo možné například vyhledávat, přehrát video nebo dokončit objednávku v e-shopu.

Analytické a statistické údaje

Webové stránky potřebují technická data pro správné fungování. Bez těchto dat by nebylo možné například vyhledávat, přehrát video nebo dokončit objednávku v e-shopu.

Bakterie Legionella

Přítomnost bakterií Legionella je problémem teplé vody, přesněji nedostatečně teplé vody. Ideální prostředí pro šíření jsou tepelné okruhy, výměníky tepla a bojlery pro ohřev teplé vody.

 

Vliv teploty na legionelly je následující:

70 až 80°C – termická dezinfekce – legionella umírá ihned
66°C – legionella umírá během 2 minut
60°C – legionella umírá během 32 minut
55°C – legionella umírá během 5ti až 6ti hodin
20 až 45°C – legionella se množí
20°C a nižší – legionella se nemnoží, ale zůstává ve „spánku“ do doby, než se teplota zvýší

 

K růstu a množení bakterií legionella může docházet, když teplá voda nedosahuje předepsané teploty 55°C a více (Vyhl. 252/2004 Sb.) z různých důvodů - šetření energií, stagnace vody, údržba rozvodů.
Ke vzniku onemocnění je nutné, aby bakterie legionelly z kontaminované vody byly vdechnuty do plic, především při sprchování ve formě jemného aerosolu.
Ostatní používání vody (mytí rukou, umývání předmětů nebo pití vody) je menším rizikem, protože se při nich tvoří mnohem méně dýchatelného aerosolu. 

Použití a pití pitné vody (studené) nepředstavuje riziko.

Ke snížení kontaminace rozvodů teplé vody legionellou se použijí metody tepelné dezinfekce (zahřátí nad 70 °C), chemické dezinfekce ( chlor, chlornan, chlordioxid, chloramin,  ozon, Ag/Cu ionizace)  a ÚV záření.


Prevence: 

- u bojleru nastavte teplotu teplé vody nad 55°C s občasným přehřátím na 70 °C

- od vašeho dodavatele TUV žádejte teplotu teplé vody nad 55°C, kontrolujte teploměrem 

- vyhněte se sprchování v objektech a zařízeních při pochybnostech ohledně bezpečného provozování rozvodů TUV

- v případě podezření na kontaminaci žádejte rozbor teplé vody na přítomnost bakterií Legionella

- informujte se, např. zde: https://legionella.cz/o-legionelle/

 

 

 

Kontaktní formulář